Kolejna golonka z szynkowaru

Mój mąż lubi golonki..niedawno była taka golonka..więc jest kolejna...również z szynkowaru..i praktycznie prawie taka sama..bo z dodatkiem pysznej przyprawy Golonko po chłopsku..ale tym razem z peklosolą..i jak widać ma inny kolor..


Z golonki usunąć kość , mięso oddzielić od skóry.Mięso pokroić na kawałki i wymieszać z przyprawami i peklosolą.Skórę natrzeć przyprawą.Na dno szynkowaru położyć [dopasowaną do wielkości dna ] skórę , na skórę wyłożyć doprawione mięso i znów przykryć skórą z golonki.Zamknąć szynkowar i wstawić do lodówki na 2-3 dni.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około 3- 4 godzin . Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie golonkę wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].



Domowy Wyrób

Komentarze