Tortilla -przepis na placki

Kolejny przepis z serii.. zawieruszony...oj chyba latem je robiłam.
  • 40 dkg  mąki 
  • 3 łyżki smalcu 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 350 ml wody 

Do mąki dodać smalec oraz sól. Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo wodę do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego.Ciasto podzielić na około 16 równych części.Uformować kulki , przykryć i odstawić na około 20 minut. Rozwałkowywać wałkiem ciasto na cieniutkie placki o dowolnej średnicy [ najlepiej o średnicy patelni na której będziemy smażyć]. Placki układać na rozgrzanej, suchej patelni . Po około 30 sekundach smażenia na plackach pojawią się pęcherzyki powietrza i brązowe plamki.Wtedy należy przewrócić je na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund.





Domowy WyróbNaleśniki w każdej postaci

Komentarze